EMCC Srbija – Povratak u budućnost

Kada me je Nataša Vukmirović pitala da napišem nešto o tome kako je nastala EMCC Srbija i šta smo radili tih prvih godina postojanja, rado sam prihvatila.

Razmišljajući o sadržaju priče i kako je napisati, prvo se u mojim mislima „pojavilo“ ovo: „Povratak u budućnost“. Posle duge pauze nakon osnivanja 2007. godine, a od kada je vođenje organizacije preuzeo Nebojša Jovanović, EMCC Srbija se zaista vraća u budućnost. 😉

Da krenemo redom.

U oktobru 2006. godine na Međunarodnoj konferenciji fasilitatora koja se održavala te godine u Stokholmu upoznala sam Lenu Börjeson. Brzo smo se sprijateljile i Lena mi je rekla: „Postoji jedna organizacija za koju bih želela da znaš. Mogu da ti budu zanimljivi“. Tada sam prvi put čula za European Mentoring and Coaching Council – EMCC.

Naredne godine Lena je pristala da bez honorara dođe u Beograd i da za grupu nas održi trening dan o coaching-u. Bilo je to u oktobru 2007. godine. Obuci je prisustvovalo nas desetak kolega koji se u to vreme bave obukama, fasilitacijom i HR menadžerka jedne globalne kompanije. Lena nas je par godina kasnije napustila, a svi moji napori da još nekoga dovedem u Srbiju da nas uči o coaching-u, nisu urodili plodom. Honorari koji su traženi već su bili ogromni.

Lena me je povezala sa Julie Hay, koja je tada bila predsednica EMCC-a i 21.02.2008. Julie i moja malenkost potpisale smo sporazum o pridruživanju EMCC-a Srbija EMCC-u.

(Julie je imala ne lak zadatak; tada je EMCC praktično od jedne male evropske organizacije počeo naglo da raste. Julie je jedna od pet (5) osnivača EMCC-a pored David-a Clutterbuck-a i pokojnih Sir John Whitmorea, David Megginson-a i Eric Parsloe-a).

Pridruživanje EMCC-u je u to vreme zahtevalo da se pripremi obimna dokumentacija i da se sve prevede na naš jezik, što sam u naletu entuzijazma uradila. Odmah smo dobili i svoj „deo“ na sajtu EMCC-a. EMCC nam je izašao u susret i „pridružio“ nas iako nismo bili registrovani zvanično kao udruženje. To je zahtevalo dodatno angažovanje za koje nije bilo vremena ni energije, što je Julie razumela.

EMCC je pristao da članarina za nas iz Srbije bude 50 eura. Nas jedanaest (11) bilo je na listi prilikom osnivanja. Do kraja 2008. godine EMCC Srbija imala je trideset četiri (34) člana!  U to vreme ne postoji online plaćanje, ni PayPal-a; sve ove aktivnosti zahtevale su veliko angažovanje i investiciju vremena.

Profesor David Clutterbuck, kao ambasador EMCC-a održao je besplatnu radionicu u Beogradu. 21.10.2008. Bilo je prisutno 29 učesnika.

Već u novembru 2008. godine na EMCC konferenciji u Pragu bilo je nas šestoro (6) iz Srbije.

Održavali smo redovne sastanke dva puta godišnje uživo u Beogradu, planirali šta i kako dalje. 

Julie mi bila sjajna podrška, ona i mnoge druge kolege koje sam od te 2008. do 2011. sretala na sastancima Veća i konferencijama EMCC-a u Pragu, Amsterdamu, Dablinu i Parizu. Ovde želim da napomenem da su EMCC konferencije uvek nezaboravno iskustvo, pre svega za povezivanje. U to vreme, za nas iz Srbije uvek je postojao popust za učešće na konferenciji, što nam je mnogo značilo.

Moja želja već te 2009., pošto se EMCC Srbija pridružila EMCC-u i pošto smo dobili sve pomenute povlastice, bila je da nastavim angažovanje u EMCC-u Global. Tako da sam ostala predstavnica EMCC Srbija u Veću EMCC-a i deo tima za akreditaciju. Vođstvo EMCC Srbija sam prepustila.

Novo izabrani predsednik je nakon nekoliko meseci shvatio da EMCC nije njegova „opcija“. Organizaciju je „tehnički“ preuzeo g-din Bora Vulić; uradio je ogroman posao da zvanično registruje EMCC Srbija i da je na taj način „održi“ u životu. Članarine smo uplaćivali direktno EMCC-u, a EMCC Srbija postojao je zapravo samo na papiru. Već te godine grupa kolega poželela je da napravi ICF Srbija; na žalost nije uspelo. ICF Srbija napravljen je mnogo godina kasnije (pre pandemije 2020. godine). Mislim da danas oni više nisu aktivni.

Ne sećam se da li je bila 2011. ili 2012. kada mi se javio Nebojša Jovanović sa željom da preuzme EMCC Srbija. Neverovatno je Nebojšino strpljenje da se uključi i pokrene EMCC Srbija. 15.04.2013. godine napisala sam pismo Executive Board-u EMCC Global, nakon sastanka u Bukureštu kome sam prisustvovala, sa predlogom da se podrži dalji rad „Udruženja za Psihoterapiju, Savetovanje i Koučing Srbije“ kao EMCC-a Srbija.

Danas je EMCC Srbija aktivna i ne samo to, već je ponovo jedina profesionalna organizacija coach-eva, mentora i supervizora koja postoji u Srbiji.

Moja draga koleginica i dugogodišnja saborkinja u promociji EMCC-a i naše akreditacije Lise Lewis, govorila mi je 2010. godine kada EMCC Srbija nije bila aktivna organizacija: „Ne brini, na kraju svako će naći svoje mesto“. Tako je i bilo.

A EMCC Srbija ima sada svoje mesto koje zaslužuje pod sigurnim vođstvom, sa sjajnim timom i sa velikim brojem ljudi koje okuplja.

Autorka teksta: Slađana Milošević

Beograd, 12.12.2023.